Dá se přežít neopětovaná láska k jednomu muži hned dvakrát?

Bianca Brannenová nečekala, že se jí po deseti letech vrátí do života nejlepší kamarád Zac Travis, ze kterého je slavný a bohatý fotbalista. Problém je v tom, že Bianca do něj byla před deseti lety zamilovaná a on na ni úplně zapomněl. Nebo ne?

Bianca chce dát výpověď v posilovně, kde pracuje jako recepční, protože její šéf je zmetek, a ona už nějakou dobu pod přezdívkou Lenivá pekařka natáčí úspěšná videa na YouTube. Taky se musí přestěhovat a netuší, jestli chce zůstat v Houstonu. A teď je v jejím životě zpátky Zac a jejich přátelství je silnější než kdy dřív. Jenže co když se do něj zase zamiluje? Dá se přežít neopětovaná láska k jednomu muži hned dvakrát?

Zac Travis se objevil jako vedlejší postava v románu Srdcem proti zdi. Zac je sice slavný a bohatý fotbalista, ale stojí nohama pevně na zemi, má velké srdce a stará se o lidi, které má rád. Občas ale taky dokáže být nesoustředěný, zapomnětlivý a chlapsky nevnímavý.

Zamilovala jsem si vedlejší postavy – bratrance Boogieho (ocenila bych ale hlubší vhled do jeho soukromého života), fotbalistu CJe a hlavně ne až tak nesnesitelného manažera Trevora, který prudil Vanessu a Aidena v Srdcem proti zdi, ale tady ukázal, že má i lidskou stránku. Jelikož se Dvojitý zásah odehrává několik let po Srdcem proti zdi, tak se setkáme s Vanessou a Aidenem a mihnou se tu i Ivan a Jasmine z knihy S láskou, Lukov.

Stejně jako všechny knihy od Mariany Zapaty je Dvojitý zásah extrémně čtivý, chytlavý a slupnete ho jako malinu. Na Zapatiných knihách oceňuju, že hlavní hrdinové jsou k sobě upřímní, jeden před druhým mohou být sami sebou a beze studu se bavit o čemkoliv. To s sebou nese i Zapatin typický humor, který ale ne všem čtenářkám sedí. V Dvojitém zásahu nechybí pár vtípků o prdech, ale opravdu jen pár, takže i citlivější čtenářky by to měly zvládnout.

Mariana Zapata věrohodně vystihla myšlenky a pocity ženy, která se nikdy nepovažovala za krásnou, sebevědomou, bývalý přítel s ní zametal a ona ještě nezpracovala, že její nejlepší kamarád, do kterého se navíc zamilovala, na ní praktikoval tzv. ghosting, protože nejen, že se jí neozval, ale taky ignoroval její zprávy.

Problém je v tom, že nekonečné, třebaže lidské a reálné, plácání se v pocitech papír neunese. Biančiny myšlenkové pochody tak působí repetitivně, později mírně otravně a vytvářejí zbytečnou vatu, protože bez nich by kniha byla sotva poloviční. Také zápletka s tím, že se deset let neviděli je poměrně zvláštní (existují i jiné způsoby, jak se s někým spojit než mobil), zvlášť když měli společné přátele, se kterými se vídali, a celé to rozřešení je typicky románové a trochu přitažené za vlasy.

Dvojitý zásah je ideální ve chvíli, kdy potřebujete vypnout a nesoustředit se na každé slovíčko. Já byla přepracovaná, vystresovaná a potřebovala jsem se nechat pohltit příběhem a zapomenout na realitu. A to Dvojitý zásah splnil na jedničku.

U mě pořád vede Kulti, S láskou, Lukov a Rytmus, já a Malychin (přesně v tomto pořadí). Jsem zvědavá, jestli tuhle trojici ohrozí kniha Stačí si počkat, která vyjde v českém překladu v květnu 2024 a tentokrát v ní bude hlavní hrdinkou Diana Casillasová, sestřenka Sal Casillasové z románu Kulti a kamarádka Vanessy ze Srdcem proti zdi.

Mariana Zapata: Dvojitý zásah, Fragment, listopad 2023.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.

Napsat komentář