Večer tříkrálový a další Shakespearovy hry v moderním queer komiksu

Viola „Vi“ Messalinová nastupuje do prvního ročníku na Ardenskou střední, poprvé v životě se ocitne bez svého bratra-dvojčete Sebastiana a neví, co dělat. Jenže pak se seznámí s pohledným básníkem Orsinem a zamiluje se. Jenže Orsino touží po Olivii Hrabětové, nejkrásnější dívce ve škole. Jenže co když se Olivii líbí Vi?

Vi chce studovat tvůrčí psaní, protože hraje na kytaru a píše texty k písničkám. Při práci v redakci školních novin se prohlubuje její přátelství s emařem Orsinem Valentinem. Vi by ale chtěla být něčím víc než kamarádkou. Jenže se obléká a vypadá jako kluk, takže si všichni myslí, že je na holky.

Vi se nachází nové kamarády – bisexuálku Marii Moralesovou, Tobiho Hraběte a Andrého –s nimiž se podílí na přípravě školního plesu. Tuhle partička potrhlých outsiderů ale štve donašeč Melvin, a tak se na něj rozhodnou vyzrát. Nejsympatičtější postavou je Olivie Hrabětová – mohla by být zlou královnou střední školy, ale místo toho je správná, milá a chytrá. A všechna čest, jak se vyrovnala s (dvojím) odmítnutím i jaké gesto udělala k Melvinovi.

Autorky Molly Horton Boothová a Stephanie Kate Sthrohmová se inspirovaly komedií Večer tříkrálový od Williama Shakespeara, ale děj přenesly do dnešní doby, obohatily jej o queer i fantasy prvky a zpracovaly jako komiks. Celobarevná kresba od Jamie Greenové se mi líbila, ačkoliv Vi a Sebastian jsou si na plese tak podobní, že si je pletli nejenom hrdinové v komiksu, ale občas i já.

Autorky do příběhu zakomponovaly i prvky z jiných Shakespearových děl: Ardenská střední odkazuje na komedii Jak se vám líbí, Tania a Ron zase na královnu a krále víl Titanii a Oberona ze Snu noci svatojánské a nechybí i méně zřejmé odkazy jako nápis na tričku tvořený jmény Shakespearových hrdinek nebo přezdívky na Instagramu jako psatCizemrit. Večer královen se dá číst i bez znalosti Večer tříkrálového a dalších Shakespearových děl, ale neoceníte všechny ty narážky.

Ve Večeru královen nechybí romantika, humor, nadpřirozeno, protože na Ardenské střední s lidmi studují víly, elfové, čarodějnice nebo duchové, a taky trápení (nejenom) s láskou, problémy v sourozeneckých vztazích nebo ztráta blízkého člověka. Autorky v komiksu přináší poselství, že člověk má být sám sebou, i když nezapadá, nebo že skutečná láska není o vzhledu, ale o podstatě člověka. Taky se mi líbil vztah Vi s její mámou, která je respektující a podporující.

Jenže Večer královen je pouze komiks, takže ve výsledku působí překombinovaně a zároveň nedotaženě, protože žádné téma nemá dostatek prostoru. Vadil mi ten nadpřirozený prvek, který byl sice vtipný, ale jinak zbytečný, a ubíral prostor hlavním hrdinům a budování jejich vztahu. Závěrečné Orsinovo „prozření“ a změna citů odpovídá předloze, ale působí podivně náhle a nepřirozeně.

Večer královen je roztomilý komiks, který vtipně a nápaditě pracuje s klasickými díly od Williama Shakespeara, i když zpracování už trochu pokulhává. Pokud ale máte rádi Shakespearovy hry nebo chcete vtipnou roztomilost v komiksové podobě, tak po Večeru královen s klidem sáhněte.

Molly Horton Boothová a Stephanie Kate Sthrohmová: Večer královen, Fragment, březen 2024.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.

Napsat komentář