Co se stane, když se po dvaceti letech objeví Hrob mé sestry?

 

Detektiv Tracy Crosswhiteová si klade za vinu zmizení mladší sestry Sáry před dvaceti lety. Celou dobu se snaží vypátrat vraha, ale nemá jedinou stopu až do okamžiku, kdy se najde Sářin hrob. Jenže Sářin vrah byl před dvaceti lety dopaden a usvědčen. Tracy je ale přesvědčená, že Edmund Hansen je nevinný a celý případ byl zmanipulovaný. Tentokrát chce přijít na kloub pravdě, i kdyby to mělo ohrozit její kariéru u policie, a nakonec i život.

Tracy se pouští do vyšetřování, odhodlaná přijít na to, co se té bouřlivé noci před dvaceti lety stalo. Sářin případ i po tolika letech v malém městě Cedar Grove vyvolává silné emoce, a navíc Tracy na něm oficiálně nepracuje, takže jí řada lidí – včetně příslušníků police – hází klacky pod nohy.

Tracy si okamžitě oblíbíte. Jedná se o silnou hrdinku, která má pořádně tvrdou hlavu a prořízlou pusu. Pod tou tvrdou slupkou se ale skrývá také zranitelná žena. Není se čemu divit, protože Tracy má traumatickou minulost, a navíc se i po dvaceti letech cítí zodpovědná za to, co se stalo její mladší sestře. A taky za to, co Sářina tragická smrt způsobila její rodině.

Robert Dugoni píše neuvěřitelně čtivým a napínavým stylem. V Hrobu mé sestry najdeme nebezpečí, tajemství, spletité vyšetřování, trochu akce i špetku romantiky. Nechybí ani dobře vykreslené vedlejší postavy, z nichž nejvýraznější roli hraje Tracyin kamarád z dětství, nyní právník, Daniel O´Leary, který by se pro ni možná mohl stát i něčím víc, a šerif Ron Colloway, který nemá ani trochu radost, že se případ Sářiny smrti znovu prošetřuje.

Hrob mé setry se skládá ze dvou, pomyslně ale spíš ze tří částí. První má podobu klasického vyšetřování v terénu a taky se v ní dozvíme něco o minulosti Tracy a Sáry. Druhá pak připomíná drama ze soudní síně a nese se v pomalejším tempu. První dvě části působí víc jako klasická detektivka, ta poslední se ale přibližuje na obálce avizovanému thrilleru. Změny tempa působí maličko zvláštně a příběh kvůli nim lehce nevyváženě. Já ale můžu jak pátrání v terénu, tak soudní drama, takže mě to nijak nerušilo a čtení jsem si maximálně užila.

Robert Dugoni přinesl propracovaný, ale přitom uvěřitelný příběh s opravdu šokujícím zvratem. Tahle možnost mi ani nepřišla na mysl a mám dojem, že podobný zvrat jsem ani v žádné jiné detektivce/thrilleru neviděla. Navzdory skoro čtyřem stovkám stran slupnete Hrob mé sestry jako malinu, protože nebudete schopni přestat číst.

Po několikaleté pouze začala série s Tracy Crosswhiteovou vycházet u jiného nakladatelství, takže jsme se konečně dočkali dalších přeložených dílů! Moje radost nezná mezí, protože tohle je jedna z nejlepších detektivních sérií, kterou jsem kdy četla. Takže druhý díl s názvem Její poslední výdech i třetí díl Rudí jezdci už jsem zhltla a teď se neskutečně těším na čtvrtý díl Dívka v pasti, který vyšel v českém překladu v dubnu 2024.

Hodnocení: 4,5/5

Robert Dugoni: Hrob mé sestry (Tracy Crosswhiteová 1), Jota 2016.

Napsat komentář